Re: Liverpool

Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer degSvar på innlegg

(Du er ikke logget inn, men kan allikevel skrive inn innlegg som gjest. Hvis du registrerer deg som bruker av forumet kan du få alle svar på dette innlegget tilsendt på e-post.)

Navn:
Emne:

Melding:   


Vennligst skriv inn de tre første bokstavene i alafabetet i boksen under. (Nødvendig for å stoppe spam. Hvis du logger inn trenger du ikke å gjøre dette for å skrive innlegg.)


  Trykk på send-knappen for å legge til denne meldinga i diskusjonsforumet.

Du svarer på følgende innlegg:

Re: Liverpool
Regler for Shang-Hi og Liverpool

Bakgrunnen for at jeg skriver dette er at hver gang jeg skal spille Shang-Hi eller Liverpool med nye motstandere, blir det krangel om regler. Shang-Hi og Liverpool er de norske navnene på Shanghi (Shanghai) Rummy og Liverpool Rummy, som er avarter av såkalt Contract Rummy. Etter å ha forsket litt på fenomenet fant jeg ut at regelrotet begynte lenge før spillene forlot de engelsktalende landene og kom hit til gamle mor Norge. Enkelte steder har hver eneste gate sitt eget regelsett. Et kort søk på nettet etter spillene vil vise nettopp dette. Det finnes ganske enkelt ikke et internasjonalt regelsett for disse slik som det finnes for Gin Rummy.

De mange forskjellige regelsett, for Shang-Hi og Liverpool, er variasjoner i poengtelling, antall omganger som spilles, antall kort som deles ut, hvilke wild cards som brukes, hvilke kombinasjoner som kreves for å legge ned kort, hvordan kjøpene foregår, essenes verdi og hvordan rundene avsluttes. Spillene er ganske like, men i Shang-Hi har en spiller mulighet til å "shanghaie" et kort. Det vil si at når spilleren til venstre for deg allerede har lagt ned og du må legge ned et kort som han kan bruke for å bli ferdig, kan du melde "Shanghai". Da kan ikke spilleren bruke det kortet. Det er vanlig å ha straffepoeng for å melde "Shanghai" når det ikke er det, for å unngå at noen hele tiden melder det for sikkerhets skyld, men det er ikke en fast regel.

Felles for alle Rummy-spill er at det er om å gjøre å få minst mulig poeng og at man bruker to kortstokker for opptil 4 spillere og deretter legger til en kortstokk for hver 2 spillere (Det vil si 5-6 spillere 3 kortstokker, 7-8 spillere 4 kortstokker osv.) En annen regel som er ganske klar og tydelig og felles for alle Rummy-spill er at når man har seks like kort kan disse ikke legges ned som to books og en serie på åtte ikke kan legges ned som to runs.
Eksempel: Q-Q-Q-Q-Q-Q
kan ikke legges ned som
Q-Q-Q
Q-Q-Q
men må legges ned som en book.
6-7-8-9-10-J-Q-K
kan ikke legges ned som
6-7-8-9
10-J-Q-K,
men man kan om man har
5-6-7-8-9-10-J-Q-K
legge dette ned som
5-6-7-8
10-J-Q-K
og legge ned 9 i neste runde.
Eller man kan dersom man har overlapp
6-7-8-9-10-J-Q og en ekstra 9 legge ned
6-7-8-9
9-10-J-Q

Poengtelling: Når en spiller har spillt seg tom for kort får de andre spillerne poeng etter hva de har igjen på hånden. Her er eksempel på tre forskjellige eksempler på poengberegninger:
1. 2-7 gir 5p, 8-K gir 10p, A gir 25p og Joker gir 50p (variasjon med Joker som wild card.)
2. 3-9 gir 5p, 10-K gir 10p, A gir 25 poeng, 2 gir 50p, Joker gir 100p (variasjon med toere og Joker som wild card)
3. 2-7 gir 5p, 8-K gir 10p, A gir 25p og svart toer gir 50p (variasjon der svart toer er wild card og Joker ikke er med)

Annonse:
Antall omganger som spilles varierer fra 6 til 15. Jo flere omganger, jo lenger tar spillet.

Det er mange navn på de forskjellige kombinasjonene, men jeg kommer til å bruke "books" og "runs" her som er de opprinnelige engelske navnene (Ikke så ulikt de norske boks og rems kanskje?) . En book er når man har 3 like. For eksempel: K-K-K
En run er en serie på 4 i samme farge. For eksempel: 10-J-Q-K
I noen varianter av spillet vil antall kort som kreves for å ha en book og/eller en run stige i løpet av omgangene. For eksempel vil en run være på minst 3 kort i første omgang og på minst 5 kort i siste omgang.

Her er noen variasjoner i omganger og kombinasjoner.
Fra et (av mange) engelsk Shanghi Rummy regelsett:
Omgang 1: 2 books med 3
Omgang 2: 1 run med 4, 1 book med 3
Omgang 3: 2 runs med 4
Omgang 4: 3 books med 3
Omgang 5: 1 run med 7, 1 book med 3
Omgang 6: 1 run med 5, 2 books med 3
Omgang 7: 3 runs med 4
Omgang 8: 1 run med 10, 1 book med 3
Omgang 9: 1 run med 5, 3 books med 3
Omgang 10: 3 runs med 5

og den jeg pleier spille (her er en book alltid 3 like og en run 4 i serie):
Omgang 1: 2 books
Omgang 2: 1 book, 1 run
Omgang 3: 2 runs
Omgang 4: 3 books
Omgang 5: 2 books, 1 run
Omgang 6: 1 book, 2 runs
Omgang 7: 4 books
Omgang 8: 3 books, 1 run
Omgang 9: 2 books, 2 runs
Omgang 10: 5 books
Omgang 11: 4 books, 1runs
Omgang 12: 3 books, 2 runs

Antall kort som deles ut varierer, men det mest vanlige er mellom 7 og 11.

Noen spiller uten wild card, noen har med Joker og bruker disse som wild card, noen bruker svarte toere, noen bruker alle toerne og noen bruker både Jokere og toere.

Etter at første runde er spillt i hver omgang, kan spillerne "kjøpe" kort. Det vil si at at når det ligger et kort øverst i den åpne bunken som man vil ha og det ikke er ens egen tur å trekke kort. Kan man si "kjøper". Den som skal trekke må da enten ta kortet selv eller la den andre "kjøpe" det. Det vil si at kjøper får kortet, men må samtidig ta 1-3 kort fra den lukkede bunken. Det vanligste er at man har to kjøp for hver omgang. Noen spiller med ubegrenset med kjøp, siden den som kjøper mye ofte blir sittende med mye poeng tilslutt uansett. Andre igjen spiller med at spillerne får to sjetonger i hver omgang til kjøp, slik at de kan spare kjøp til senere omganger.

Essene kan ha tre forskjellige verdier. De kan være laveste kort, de kan være høyeste kort eller de kan være både høyeste og laveste kort. Poengene som essene gir, gjenspeiler som regel verdien på esset i spillet. Dersom esset er lavt gir det lite poeng dersom det er høyt litt mer poeng og dersom det er høyt og lavt vil det typisk gi halvparten så mye poeng som en Joker.

Det er to måter å avslutte spillet på. I siste omgang kan man enten spille slik at man legger ut siste kombinasjon og et kort i den åpne bunken eller man kan ha som regel at alle kortene, også siste kort som normalt går i den åpne bunken, skal legges ned. Siste regel lar seg ikke kombinere særlig godt dersom man spiller med ubegrensede kjøp eller oppsparte kjøp.

Spillet starter med at det dele ut riktig antall kort alt etter hvilke regler man spiller med. Resten av kortene ligges i en lukket bunke. Det øverste kortet snues og blir første kort i den åpne bunken. Spilleren til venstre for den som delte ut kan nå velge om de vil ta opp det åpne kortet eller et kort fra den lukkede bunken. Spilleren kan nå legge ned kort dersom han/hun har den kombinasjonen som omgangen krever og et kort i den åpne bunken eller bare et kort i den åpne bunken. Deretter fortsetter spillet videre til neste spiller. Når første spiller har lagt sitt andre kort i den åpne bunken, kan kjøpene begynne. Når man har lagt ned, kan man bygge videre på egne og andres books og runs helt til en spiller har spillt seg helt tom for kort. Så regner man sammen poengene til de andre spillerne og deler ut til ny omgang og ny kombinasjon. Når en spiller legger ned den kombinasjonen som kreves i siste runde er spillet over. Dersom man spiller med ubegrensede kjøp eller oppsparte kjøp skal den som la ned telle poeng for de kortene han/hun har til overs. Dersom man spiller med begrensede kjøp skal det spilles med en slutt kombinasjon som ikke gir kort til overs. Den spilleren som har minst poeng totalt har vunnet.

Så med noen få unntak er ikke reglene for Shang-Hi og Liverpool hugget i stein. Det viktigste er å bli enig om reglene før spillet settes i gang


(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering Lik oss på Facebook App for Android
KortRegler.no er en del av Spillby.com
KortRegler.no   KortRegler.no
Takk for at du svarer i våre avstemminger. Svaret ditt vil lagres, og kan bli brukt i diverse statistikk og analyser. Legg merke til at dersom du ikke er logget inn, kan andre som bruker samme datamaskin se hva du har svart. Du kan slette svaret ditt ved å trykke "Vet ikke".