Spilleregler for Amerikaner - KortRegler.no

Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer deg


Karakter:
294 stemmer

Amerikaner

Amerikaner er spillet for skiftende lag. Man melder antall stikk, også gjelder det å ta riktig antall stikk sammen med en tilfeldig makker. Eller hvis man er veldig optimistisk, kan man melde "amerikaner", og ta alle stikkene selv.
10-20 minutt per omgang
Greit spill

Lagt inn av
Skriv utAntall spillere

3-5 (men best med 4)

Antall kort

Alle 52 kort skal deles ut. Hvis spillerne ikke får like mange kort, må dere ta vekk en eller flere toere. Jokere brukes ikke.

Kortenes verdi

Ess er høyest og to er lavest.

Meningen med spillet

Å få flest poeng. Man får poeng ved å melde og ta flest mulig stikk, enten alene eller sammen med en hjelper.

Slik spiller man


En omgang i Amerikaner er delt inn i to deler. Først er det en meldingsrunde, og deretter spiller man om stikk.

1. Meldingsrunde

I meldingsrunden byr man på hvor mange stikk man skal ta. Men det som er spesielt med Amerikaner, er at du ikke trenger å ta alle stikkene alene. Den som melder høyest vil nemlig få tildelt en tilfeldig hjelper.

Man melder i turrekkefølge rundt bordet, og på din tur i meldingsrunden har du tre valg:
  • Du kan si pass. Da er du ute av denne meldingsrunden, og kan ikke melde igjen
  • Du kan si et tall. Dette er det antall stikk du forplikter deg til å ta sammen med en tilfeldig hjelper.
  • Du kan si amerikaner. Dette er den høyeste meldinga, og betyr at du forplikter deg til å ta alle stikkene alene, uten noen medhjelper.

Om du ønsker å melde et tall, må du by høyere enn alle tidligere meldinger denne omgangen. Maksimalt tall-bud er det antall kort man har på hånda. Ved fire spillere har man f.eks. 13 kort hver, så da blir 13 den høyest mulige tall-meldinga. Å si pass er alltid lov.

Man fortsetter å melde rundt bordet så lenge folk vil by over hverandre. Det stopper enten når det bare er én igjen som ikke har sagt pass, eller noen har meldt amerikaner. Den som har den høyeste meldinga blir spillefører.

Det må også nevnes at det er svært sjelden at noen melder amerikaner. Å ta alle stikkene alene er vanskelig, så vanligvis vil man ha en hjelper.

2. Spill om stikkAnnonse:Det spilles om stikk på vanlig måte.

Hvis den høyeste meldinga er "Amerikaner", spilles det uten trumf. Ingen er på lag, og spillefører begynner.

Men vanligvis er den høyeste meldinga et tall. Spillefører skal da starte med å spille ut et kort, og dette kortet bestemmer hva som blir trumf denne omgangen. Hvis du er spillefører og for eksempel starter med 8, så blir ruter trumf.

Etter at spillefører har lagt ned sitt første kort, skal vedkommende be om et kort i samme farge (trumf) fra en av de andre spillerne. Vanligvis legger spillefører et lavt kort i fargen, og ber de andre om esset. Men man må selvsagt be om et kort man ikke har selv. Den som har kortet spille det ut på sin tur, og blir spilleførers hjelper denne omgangen.

Spillefører og hjelperen samarbeider om å ta så mange stikk sammen som ble meldt, mens de andre spillerne hver for seg bare skal ta så mange stikk som mulig.

Slutt

Omgangen er ferdig når spillerne er tomme for kort.

Poeng


Hvis høyeste melding er et tall

Dersom spillefører og medhjelperen til sammen får minst like mange stikk som meldt, får begge like mange poeng som meldinga. Hvis de for eksempel har meldt at de skal ta åtte stikk, men klarer å ta ti, får de allikevel bare åtte poeng. Hvis de ikke klarer å ta nok stikk, får de begge like mange minuspoeng som antall stikk de skulle ta. Hvis de trengte åtte stikk, men bare fikk sju, får de altså åtte minuspoeng.

De andre spillerne får ett poeng hver for hvert stikk. De samarbeider ikke, så hvis du klarer å ta to stikk og en annen spiller tar ett, så får du to poeng og han ett poeng.

Hvis høyeste melding er 'amerikaner'


Hvis man melder og klarer Amerikaner, får man hele 52 poeng. Om man ikke klarer det, blir det 52 minuspoeng istedenfor!

Valgfri regel: Byttekort

Dersom man ønsker et litt mer uforutsigbart spill, går det an å spille med såkalte byttekort. Når dere spiller med byttekort, skal dere alltid bruke hele kortstokken, selv om dere er 3 eller 5 spillere. I det dere deler ut kortene i starten, legger dere fire kort med forsida ned midt på bordet. Disse fire kortene er byttekortene.

Etter at meldingsrunden er ferdig, får den som ble spillefører ta de fire byttekortene opp på hånda. Vedkommende kan om ønskelig bytte et eller flere av disse med sine egne kort. Etter byttet legges fire kort ned igjen, og disse går ut av spillet. Spillefører skal fortsatt ha like mange kort som de andre spillerne.

De fire byttekortene som går ut av spillet teller ikke med som et stikk. Ved fire spillere har dere nå bare 12 kort, istedenfor 13 som når man spiller uten byttekort. 12 blir derfor høyest mulige tall-melding når man er fire spillere.Et par kjappe spørsmål

Hvor morsomt er dette spillet?

                          
1=Veldig kjedelig, 3=Middels, 5=Veldig morsomt

Hvor komplisert er det?

                

Hvor lang tid tar det å spille én omgang?

                     

Hvor godt er reglene forklart?

                

Er spillet basert på flaks eller dyktighet?

                


Skriv kommentar til "Amerikaner"

Navn:
Emne:

Melding:   


Vennligst skriv inn de tre første bokstavene i alafabetet i boksen under. (Nødvendig for å stoppe spam. Hvis du logger inn trenger du ikke å gjøre dette for å skrive innlegg.)


  Trykk på send-knappen for å legge til denne meldinga i diskusjonsforumet.


Kari
18.08.2023
Skriv svar
gleder oss

Å skal vi spille.
GrønnGuru
12.02.2023
Skriv svar
Løve jeger

very amazing fantastisk game av alle times 12/14
Amerikaner
27.01.2023
Skriv svar
Partner/byttekort

Den som melder høyest ber om ett spesifikt kort, som regel et høyt bildekort av den typen som melder ønsker skal være trumf. Den som har dette kortet er makker. Så starter spillet ved at makker spiller kortet ut, melder bør da spille sitt laveste trumfkort. Makker spiller så sine beste kort for å sikre så mange stikk som mulig før spillet overtas av melder. Ikke lov å snakke i kortene!
Eirik
25.07.2021
Skriv svar
Re: Amrikaner

Når jeg spiller amerikaner (med fire spillere og byttekort) skiller vi mellom å melde 12 og amerikaner. Tolv betyr at du skal ha makker og får 12 poeng hvis dere får det til mens amerikaner er alene og du får 50 poeng hvis du får det til. Det har skjedd én gang at jeg meldte 12 og vi alle tengte at runden skulle starte, men så viste det seg at Roger hadde sjuke kort så han meldte amerikaner. Du kan si kortene var greit skjevt fordelt den runden, og ja vi spiller med omstokk hvis noen ikke har et eneste billedkort.
Sid
28.12.2020
Skriv svar
Re: Amrikaner

Når du tar amerikanar tar du alt, saman med makkar. Tar du derimot solo amerikanar, tar du alt sjølv


Vis alle kommentarene

Relaterte forumtråder

EmneStartet avSiste innlegg
Regler for Boston kenny
10.09.2005
Fjellboston
15.12.2023
Regler i kortspillet Amerikaner Raymond
04.04.2004
osarntz
14.02.2021
Spille Online RoyalBow
30.01.2012
christian
08.02.2012
Kortspill på nett Mads
29.05.2004
Tobias
26.08.2011
Regler til kortspill AudJorunE
24.05.2009
Tobbibio
23.06.2011

Andre forslag


Fem hundre
3-5 spillere
Individuelt stikkspill med meldinger og trumf.
3.9

Kluns
2-8 spillere
Ta nøyaktig så mange stikk som meldt.
4.3

Selbuvist (Bondebridge)
3-5 spillere
Ta nøyaktig så mange stikk som meldt.
4.7

Kanin
3-5 spillere
Seks kortspill i ett.
4.4

Femkamp
3-5 spillere
Fem kortspill i ett.
4.3

Whist
4 spillere
Lagspill der man melder enten pass eller grand.
4.8

Annonse:
(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering Lik oss på Facebook App for Android
KortRegler.no er en del av Spillby.com
KortRegler.no   KortRegler.no
Takk for at du svarer i våre avstemminger. Svaret ditt vil lagres, og kan bli brukt i diverse statistikk og analyser. Legg merke til at dersom du ikke er logget inn, kan andre som bruker samme datamaskin se hva du har svart. Du kan slette svaret ditt ved å trykke "Vet ikke".