Spilleregler for Mattis - KortRegler.no

Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer deg


Karakter:
238 stemmer

Mattis

Mattis er et spill som er delt i to deler: først spiller man om å få kort, og deretter prøver man å kvitte seg med kort. Men pass på å ta nok kort, og gode kort, i første del. Ellers må du stadig trekke inn kort i andre del.
10-20 minutt per omgang
Greit spill

Lagt inn av
Skriv utAntall spillere

2-6

Antall kort

Hele kortstokken unntatt jokere. Hvis dere bare er to spillere, legger dere vekk ti tilfeldige kort uten at noen får se på dem.

Hver spiller skal ha utdelt tre kort, og resten legges i en bunke midt på bordet med forsida ned.

Kortenes verdi

Ess er høyest og to er lavest

Meningen med spillet

Mattis består av to avdelinger. I første avdeling spiller dere om stikk, og prøver å samle på gode kort. I andre avdeling er det om å gjøre å bli kvitt alle kortene fortest mulig. Den som er sist taper, og blir Mattis.

Slik spiller man i første avdeling

I første avdeling har farge ingen betydning. Den som starter, spiller ut et kort fra hånda si, og legger det med forsida opp foran motspilleren til venstre. Motspilleren må spille ut et annet kort fra si hånd som svar. Man kan legge ut akkurat det kortet man vil, og den som spilte det høyeste kortet vinner stikket og får begge kortene. Kortene man vinner legges ned i en egen bunke foran spilleren med forsida ned. Den som vant stikket skal spille ut det neste kortet til sin motspiller til venstre.

Hvis begge kortene er like høyte, skal dere spille ut to nye kort (det er krig). Den som har høyest nå får alle kortene.

Så lenge det er flere kort igjen i bunken, skal dere trekke inn kort sånn at dere hele tida har tre kort på hånda. Det er også lov å sjanse: Når det er din tur til å spille ut, kan du om du vil trekke et kort fra bunken i stedet for å spille ut et kort fra hånda. Det kortet du trekker, du spille ut uansett hva det er.

Den som tar inn det siste kortet i bunken, skal imidlertid ikke ta det opp på hånda. Ingen må se hvilket kort dette er før alle spillerne er tomme for håndkort, fordi dette kortet avgjør hva som skal være trumf i andre avdeling.

Annonse:
Man fortsetter å spille så lenge to eller flere har håndkort igjen. Dersom bare én spiller har håndkort igjen, legger han disse kortene ned sammen med alle kortene han har vunnet i stikk. Den som fikk trumfen skal vise dette kortet til de andre, også legge det også ned sammen med sine vunnede kort.

Slik spiller man i andre avdeling

Den som fikk trumfen begynner andre avdeling, og spiller ut et valgfritt kort. Vanligvis begynner man med et lavt kort. Neste spiller må spille ut et kort i samme farge som forrige spiller som er høyere, eller trumf. Om noen legger trumf, må neste spiller legge en høyere trumf. Slik fortsetter spillet til alle spillerne har spilt ut én gang hver. Den som spilte ut det høyeste kortet får stikket, og skal spille ut første kort i neste stikk. Det har imidlertid ingen betydning hvem som får stikket, så disse kortene legges derfor vanligvis bare bort i en felles haug.

Hvis en spiller ikke kan spille ut noe kort på sin tur, må han ta inn det første kortet i dette stikket. Hvis for eksempel spiller en spiller ut 4, spiller to spiller knekt, så må spiller tre ta inn fireren hvis han ikke kan spille ut noe kort.

Stikket er ikke avsluttet før det er spilt ut like mange kort som det er antall spillere. I eksemplet ovenfor hvor spiller tre måtte ta inn et kort, blir det etterpå spiller en som må spille ut et kort på nytt igjen i det samme stikket. Etter at han har gjort det, blir det spiller to sin tur. Når også han har spilt ut et nytt kort, er det spilt ut kort tre ganger i dette stikket, og spiller to får stikket (avstikk).

Valgfri regel: Serie

Spillerne kan avtale at det skal være lov til å legge serie. Serie vil si at du i steden for å bare måtte spille ut ett kort, kan spille ut sekvenser av kort i samme farge. Når noen ikke kan spille ut noe kort, og den første i stikket spilte ut en sekvens, må den som ikke kan spille ut noe kort trekke inn hele sekvensen.

Slutt

Det er et krav om at alle må spille ut kort minst én gang i andre avdeling. Om man ikke får noen kort i første avdeling, må man derfor starte andre avdeling med å trekke inn.

Så snart en spiller har spilt ut kort minst én gang, har han vunnet spillet dersom han kvitter seg med alle kortene sine. Men de spillerne som er igjen fortsetter å spille for å kjempe om andreplass, tredjeplass osv.

Man stopper når det bare er én spiller som har kort igjen. Dette er taperen, Mattis.

Andre spill

Mattis er nesten det samme spillet som Hund, men første del av spillet er forskjellig. I Mattis spiller man kun kort til sidemannen, mens i Hund spilles stikkene helt rundt bordet.


Annonse:


Et par kjappe spørsmål

Hvor morsomt er dette spillet?

                          
1=Veldig kjedelig, 3=Middels, 5=Veldig morsomt

Hvor komplisert er det?

                

Hvor lang tid tar det å spille én omgang?

                     

Hvor godt er reglene forklart?

                

Er spillet basert på flaks eller dyktighet?

                


Skriv kommentar til "Mattis"

Navn:
Emne:

Melding:   


Vennligst skriv inn de tre første bokstavene i alafabetet i boksen under. (Nødvendig for å stoppe spam. Hvis du logger inn trenger du ikke å gjøre dette for å skrive innlegg.)


  Trykk på send-knappen for å legge til denne meldinga i diskusjonsforumet.


Jamba
03.02.2024
Skriv svar
Andre avdeling: Valgfritt å spille ut

Har alltid spilt Mattis i andre runde ved at det ikke er tvang å spille høyere selv om du kan. Du kan, dersom du selv ønsker det, trekke inn det laveste (ofte første) utspillet. Dette gir litt mer rom strategi og taktikk i spillet, og hvor man også kan bruke mer psykologi.

@Bill og @Ynw: Det som Ola sier, startet runden med 3 spillere må det ligge 3 utspill for at det skal bli avstikk. Den andre måten er at alle kortene blir trukket inn etter tur, og man starter ny runde (med da 2 spillere nå).

PS: For å gi Mattis enda flere "fordeler", har jeg spilt med at spilleren har på seg et hodeplagg til ny taper kan krones.
Ynw
10.07.2023
Skriv svar
Lurer på det samme som Bill

Lurer på det samme som Bill. Noen som kan oppklare? Om vi spiller 3 stk, og spiller nr 2 kaster sitt siste kort etterfulgt av at spiller 3 må trekke inn kortet fra spiller 1. Nå er situsjonen den at det ligger 1 kort i bordet (det siste kortet fra spiller 2), runden begynte med 3 spillere, men nå er det altså bare spiller 1 og 3 som har kort igjen. Skal da disse spille videre til det ligger 3 kort i bordet og når dette stikket først går ut så endres det til 2? Eller endres dette til 2 allerede den runden som spiller 2 også var en del av spillet, og det begynner å trekkes inn? Her må folk svare på hva de er vandt til. Takker på forhånd for svar.
Bill
10.05.2023
Skriv svar
Re: Hva skjer når en spiller blir ferdig

Så selv om en spiller må trekke inn etter at sidemannen ble ferdig, så skal det fortsatt være 3 "stikk" i bordet før det blir avstikk når 3 spillere går inn i runden?
Ola
30.04.2023
Skriv svar
Re: Hva skjer når en spiller blir ferdig

Starter runden med tre spillere, er ikke stikket ferdig før tre har lagt på. Uansett om en spiller ble ferdig før stikket ble ferdig.
Bill
01.03.2023
Skriv svar
Hva skjer når en spiller blir ferdig

Jeg og noen venner har hatt en diskusjon rundt en regel i Mattis. Når man spiller sammen 3 eller flere, og en spiller blir kvitt det siste kortet sitt. Er det da slik at det fortsatt skal være avtrekk på så mange spillere som begynte runden? Altså om 3 stk er med i starten av runden, spiller 1 blir ferdig feks ved en høy trumf, som fører til at spiller 2 må trekke inn det unnerste kortet. Skal det da fortsatt være avstikk på 3 kort, eller endres dette til 2 når situasjonen jeg skrev ovenfor skjer?


Vis alle kommentarene

Relaterte forumtråder

EmneStartet avSiste innlegg
Mattis Groklan
18.03.2013
Groklan
18.03.2013
Mattis med åpne kort på bordet Marolse
16.06.2011
Groklan
18.03.2013
Mattis  dvergdachs
08.08.2010
dvergdachs
08.08.2010
spillene: Møkkis og Gubbe Stigmatiser
10.01.2008
Stigmatiser
10.01.2008
hund/mattis kugo
16.11.2007
kugo
16.11.2007

Andre forslag


Hund (Bikkje)
2-6 spillere
Bli kvitt kortene dine i andre del av spillet.
4

Vri åtter (Olsen)
2-6 spillere
Legg et kort med samme tall eller farge.
3.9

Værsågod bli gæren!
2-16 spillere
Spill raskt for å legge kortene dine i bunkene.
3.6

Idiot
2-5 spillere
Legg et høyere kort, eller ta inn bunken.
4.2

Multistikk
2-4 spillere
Den med flest kort vinner stikket.
3.2

Dynamitten sprenger
2-9 spillere
Den som trekker et dynamittkort har tapt.
3.4

Annonse:
(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering Lik oss på Facebook App for Android
KortRegler.no er en del av Spillby.com
KortRegler.no   KortRegler.no
Takk for at du svarer i våre avstemminger. Svaret ditt vil lagres, og kan bli brukt i diverse statistikk og analyser. Legg merke til at dersom du ikke er logget inn, kan andre som bruker samme datamaskin se hva du har svart. Du kan slette svaret ditt ved å trykke "Vet ikke".