Spilleregler for Værsågod bli gæren! - KortRegler.no

Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer deg


Karakter:
18 stemmer

Værsågod bli gæren!

Vi skal ikke påstå at du kommer til å bli gal hvis du spiller Værsågod bli gæren!, men vi kan heller ikke utelukke at det skjer. For i dette spillet skjer ting så raskt at det er lett å miste all forstand. Og det er gøy!
Greit spill

Lagt inn av
Skriv utVærsågod bli gæren! er en norsk forløper til Ligretto. Vi kjenner til at dette var et svært populært spill på Sunnmøre under krigen.

Antall spillere

To eller flere. Maks antall spillere er egentlig bare begrenset av hvor mange dere kan få plass til rundt bordet. Jo flere som er med, jo morsommere blir det.

Antall kort

Hver spiller trenger en egen kortstokk. Helst bør kortstokkene ha ulik bakside, sånn at de blir lettere å sortere igjen etterpå. Alle kort brukes, unntatt jokere.

Oppsett


1. Hver spiller stokker sin egen kortstokk (selvsagt uten å se på kortene).

2. Så trekker man de fire øverste kortene i hver sin stokk, og legger dem med forsida opp på bordet foran seg. De skal ligge sånn at alle lett kan se dem. Disse kortene kalles for rad-kort

3. Deretter trekker man de 13 øverste kortene stokken, og legger dem i en bunke på bordet med forsida opp, til høyre for radkortene. Vi kaller denne bunken for 13-bunken.

4. De kortene som er igjen i stokken din, holder du i en bunke i hånda med forsida ned.


På bordet foran hver spiller skal det være fire rad kort og en 13-bunkeKortenes verdi

Ess er 1, knekt er 11, dame er 12 og konge er 13. De andre kortene har den verdien det står på dem.

Meningen med spillet

Det er førstemann til å bli kvitt både 13-bunken og de fire radkortene man har på bordet foran seg.

For å bli kvitt kort må du plassere dem i byggebunker midt på bordet. En byggebunke starter alltid med en ess, også bygges det i stigende rekkefølge opp til konge i samme farge.

Annonse:
Men alle spillerne spiller samtidig i dette spillet! Og byggebunkene midt på bordet er felles for alle spillerne, så det gjelder å være så rask som mulig. Plutselig kan noen andre ha bygd med samme kort som du hadde tenkt å bygge med!

Slik spiller man

En av spillerne sier "Klar!" for å starte spillet. Og med en gang spillet er i gang, gjelder det å spille så raskt som mulig. Det er ingen turrekkefølge!

Alle rad-kortene dine, og det øverste kortet du har i 13-bunken din, kan alltid legges inn i byggebunkene på midten av bordet, hvis de passer. Med en gang du har brukt et av rad-kortene, trekker du et nytt kort fra 13-bunken for å erstatte det.

Alle ess kan legges inn midt på bordet for å starte nye byggebunker, og andre kort bygges i stigende rekkefølge videre oppå essene. Men man må følge farge. På A kan man f.eks. bare legge 2, og på 2 kan man bare legge 3 osv.

Hvis du ikke kan (eller vil) bruke noen av de åpne kortene dine på bordet, må du trekke fra håndbunken din istedenfor. Men du må alltid trekke tre kort av gangen! (eller så mange du har igjen) Legg disse tre kortene i en egen kastebunke foran deg med forsida opp, sånn at du bare ser det øverste kortet. Dette øverste kortet i kastebunken kan også legges inn i byggebunkene i midten. Om du bruker dette kortet, så kan du bruke det kortet som lå under etterpå osv. På denne måten kan du bla gjennom håndbunken din med tre og tre kort om gangen. Når håndbunken er tom, så tar du det som er igjen av kastebunken opp på hånda igjen (ikke stokk den).

Byggebunkene i midten er som sagt felles for alle spillerne, så du kan godt bygge videre på kort andre har lagt der, og motsatt. Hvis flere vil legge et kort i samme byggebunke, så er det den som er raskest som får legge kortet der! Om det f.eks. ligger 7 øverst i en av byggebunkene, og to spillere har en 8 som de vil legge der, så får kun en av dem gjøre det. Den andre spilleren må vente til det dukker opp en ny 7.

De andre bordkortene er privat for hver spiller, og kan ikke brukes av andre.

Slutt

Spillet slutter når en av spillerne er tom for rad-kort og har brukt opp 13-bunken sin. Den som er først tom for kort har vunnet.

De andre kan om de ønsker fortsette spillet, og den som har vunnet kan gjerne være med å legge ut de kortene vedkommende har igjen i håndbunken.

Andre spill

Værsågod bli gæren! er veldig likt Ligretto, men i Ligretto har man litt færre kort og et poengsystem.


Annonse:


Et par kjappe spørsmål

Hvor morsomt er dette spillet?

                          
1=Veldig kjedelig, 3=Middels, 5=Veldig morsomt

Hvor komplisert er det?

                

Hvor lang tid tar det å spille én omgang?

                     

Hvor godt er reglene forklart?

                

Er spillet basert på flaks eller dyktighet?

                


Skriv kommentar til "Værsågod bli gæren!"

Navn:
Emne:

Melding:   


Vennligst skriv inn de tre første bokstavene i alafabetet i boksen under. (Nødvendig for å stoppe spam. Hvis du logger inn trenger du ikke å gjøre dette for å skrive innlegg.)


  Trykk på send-knappen for å legge til denne meldinga i diskusjonsforumet.Andre forslag


Idiot
2-5 spillere
Legg et høyere kort, eller ta inn bunken.
4.2

Hei knekt!
2-6 spillere
Den siste som roper "hei knekt!" får straff.
4.2

Ligretto
2-16 spillere
Spill raskt for å legge ut kortene dine i bunkene.
4.1

Vri åtter (Olsen)
2-6 spillere
Legg et kort med samme tall eller farge.
3.9

Rasken
2 spillere
Spill raskt for å legge ut kortene dine i bunkene.
4.4

Hund (Bikkje)
2-6 spillere
Bli kvitt kortene dine i andre del av spillet.
4

Annonse:
(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering Lik oss på Facebook App for Android
KortRegler.no er en del av Spillby.com
KortRegler.no   KortRegler.no
Takk for at du svarer i våre avstemminger. Svaret ditt vil lagres, og kan bli brukt i diverse statistikk og analyser. Legg merke til at dersom du ikke er logget inn, kan andre som bruker samme datamaskin se hva du har svart. Du kan slette svaret ditt ved å trykke "Vet ikke".