Generelt om kortspill

Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer deg


Annonse:


Generelt om kortspill

Skrevet 18.11.2017 av ChristianSkriv kommentar

Jeg tror kortstokken må være den beste oppfinnelsen som noen gang er gjort her i verden. Tenk bare på det, at når du eier en kortstokk, så har du tilgang til et nærmest uendelig antall forskjellige spill, med veldig stor variasjon. Alle kan finne et spill som passer for seg i en kortstokk, og kortspilling kan være både spennende, morsomt og sosialt.

Den vanligste kortstokken i Norge består av 54 kort. Det er 13 kort med fire forskjellige symboler, og i tillegg to ekstrakort kalt jokere. Symbolene er det vanlig å kalle for "farger".

De fleste kortene har en påskrevet tallverdi, men på noen av kortene er det en bokstav istedenfor. Nøyaktig hva slags verdi kortene har varierer fra spill til spill, men mest vanlig er følgende:
KortNavnVanlig verdi
AEssEnten 1 eller 14
JKnekt11
QDame/Dronning12
KKonge13

På nettstedet KortRegler.no kan du finne regler for mange forskjellige kortspill. Alle spillene har det til felles at de kan spilles med enten en eller flere vanlige kortstokker.

Kortspilluttrykk


I beskrivelsen av de ulike kortspillreglene har vi brukt en del forskjellige ord og uttrykk. Istedenfor å gjenta disse uttrykkene flere ganger, så forklares de heller samlet her.

Farge -En vanlig kortstokk har altså fire farger, kalt spar , hjerter , ruter og kløver . Legg merke til at vi kaller disse fire symbolene for farger, selv om det egentlig ikke er fire forskjellige "fysiske" farger. Hjerter og ruter er røde farger, mens spar og kløver er svarte farger.

Noen velger å kalle dem fort "sorter" istedenfor, men å kalle dem farger er ikke så ulogisk som det kanskje kan virke. I andre typer spill og ikke-standard kortstokker er fargene ofte representert som ordentlige farger.

Omgang - I mange kortspill er det meninga å gjenta det samme spillet mange ganger. Etter hver gang skriver man ned poeng, og den som har flest poeng til slutt vinner. Vi kaller et sånt delspill for en "omgang". Vi kunne kalt det for en runde også, men runde er et mer tvetydig ord, og det kan noen ganger være uklart hva som egentlig er en runde. For å få reglene så presise som mulig, bruker vi derfor betegnelsen "omgang".

Annonse:
"Å spille om stikk på vanlig måte" -I ganske mange kortspill spiller man om stikk, og det meste her er likt fra spill til spill. Se her for eksempler på slike spill.

Når det står i reglene at man skal spille om stikk på vanlig måte, gjøres dette som følger:

  • Den som begynner spiller ut et valgfritt kort fra si hånd. De andre spillerne må deretter (i rekkefølge, med klokka rundt bordet) spille ut et kort hver. Og kortet må være i samme farge som det startspilleren la ut. Den som har spilt det høyeste kortet i denne fargen vinner dette stikket. Han samler sammen de kortene som ble spilt, og legger dem på bordet foran seg med forsida ned. Legg dem på en sånn måte at du kan se hvor mange stikk du har tatt. Den som vinner stikket skal etterpå spille ut det første kortet i neste stikk. Hvis man ikke har flere kort i den fargen som spilles, må man spille et annet, valgfritt kort. Men man kan ikke da få stikket (det kalles ofte for å sake et kort).
  • I noen spill er en av fargene trumf-farge. Hvis noen av spillerne har spilt en trumf, så er det den som har spilt den høyeste trumfen som vinner stikket. Men fortsatt gjelder regelen om at du må følge farge om du kan. Hvis startspilleren for eksempel spiller ut ruter, og kløver er trumf, så er du også nødt til å spille ut en ruter selv om du også har mange kløver-kort på hånda. Trumf kan først spilles hvis du ikke har flere kort i den spilte fargen (dette kalles for å være renons).
Sake -Å sake et kort vil si å kaste vekk et kort, uten at det kan hjelpe deg noe mer. Et eksempel på dette står i beskrivelsen over. Altså at du spiller et kort som du vet at ikke kan gi deg stikket. Man det kalles også for å sake et kort når man kaster ut et kort i for eksempel Gin Rummy eller Canasta.

Generell kortspilletikette


Dette er generelle ting og uformelle regler som gjelder for alle kortspill, med mindre reglene for det enkelte spill sier noe annet.

Når dere skal spille kort, så skal én av dere stokke og dele ut kortene. Del ut ett og ett kort til hver spiller. Dette sikrer at kortene blir litt ekstra blanda. Den som deler ut, skal først gi et kort til spilleren til venstre for seg selv, og fortsette å dele ut med klokka rundt bordet. I spill der alle skal ha like mange kort, vil du på denne måten alltid legge det siste kortet hos deg selv.

Spilleren som sitter til venstre for den som delte ut, begynner spillet. OFte kaller man den som deler ut for "giveren", mens den som begynner kalles for "første hånd".

Turen i spillet går med klokka. Den som begynner gjør altså først sin tur. Deretter gjør personen til venstre for han sin tur, osv.

Hvis dere spiller et spill som går over flere omganger, så er det den personen som sitter til venstre for den som delte ut sist, som skal dele ut til neste omgang. Denne personen er også ansvarlig for å samle inn og stokke kortene først.

Skriv kommentar


Andre forslag


Gris
3-8 spillere
Den siste som gjør tegnet blir GRIS.
3.8

Liverpool
3-6 spillere
Samle på kombinasjoner etter en bestemt kontrakt.
4.6

Isflak
2-6 spillere
Bli med pingviner på fiskejakt.
4

Snu kløverknekt
2-52 spillere
Den som snur kløver knekt har tapt.
2.2

Værsågod bli gæren!
2-16 spillere
Spill raskt for å legge kortene dine i bunkene.
3.6


Andre forumtråder

EmneStartet avSiste innlegg
Pinacle PIP
08.04.2004
Christian
09.04.2004
navn på kortspill heidi
10.04.2004
heidi
10.04.2004
Regler Thotto
08.08.2004
Marie
11.08.2004
kortspill airu
13.08.2004
airu
13.08.2004
kortspill Solitaire
30.08.2004
Christian
31.08.2004

Annonse:
(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering Lik oss på Facebook App for Android
KortRegler.no er en del av Spillby.com
KortRegler.no   KortRegler.no
Takk for at du svarer i våre avstemminger. Svaret ditt vil lagres, og kan bli brukt i diverse statistikk og analyser. Legg merke til at dersom du ikke er logget inn, kan andre som bruker samme datamaskin se hva du har svart. Du kan slette svaret ditt ved å trykke "Vet ikke".