Spilleregler for Katta i sekken - KortRegler.no

Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer deg


Karakter:
3 stemmer

Katta i sekken

En etter en skal spillerne velge et kort og legge dem ned i en sekk. Så blir det auksjon, og sekken selges til høystbydende. Men ingen vet hva den egentlig inneholder! Vil noen kjøpe katta i sekken?
10-20 minutt per omgang
Greit spill

Lagt inn av
Skriv ut


Annonse:


Antall spillere

3-5

Antall kort og oppsett


I dette spillet trenger dere mynter eller sjetonger. Del ut 12 mynter til hver spiller, og legg resten av myntene i en bank midt på bordet.

Velg en tilfeldig startspiller og gi vedkommende en joker. Vi kaller denne jokeren for "startspiller-jokeren", og den skal ligge på bordet foran personen med forsida opp. Legg i tillegg en annen joker med forsida opp ved siden av banken. Denne jokeren kaller vi for "sekk-jokeren".

For 3-4 spillere
Dere trenger én kortstokk. Fjern først alle sjuere, niere og damer og eventuelle andre jokere fra stokken. Disse kortene brukes ikke i spillet, og legges vekk.

Deretter skal dere dele de gjenværende kortene inn i fire bunker etter farge: spar, hjerter, kløver og ruter.

I hver bunke skal det nå være ti kort: ess, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, knekt og konge. Stokk hver bunke for seg, og legg vekk ett kort fra hver bunke. Disse kortene skal heller ikke brukes i spillet, men ingen skal se hvilke kort det er som tas vekk.

Gi en bunke til hver spiller. Dere kan se på deres egne kort, men ikke vise dem til andre. Ved tre spillere blir det en bunke til overs. Denne bunken setter dere midt på bordet med forsida ned.


Figur 1. Hver spiller skal ha disse ti kortene, minus ett tilfeldig.For 5 spillere
Om dere er fem spilllere, gjør dere det samme som i avsnittet som beskriver regelene for 3-4 spillere over, men dere trenger også en ekstra kortstokk. Ta ut de samme ti kortene fra denne kortstokken, legg vekk ett tilfeldig, og gi resten til den femte spilleren.

Kortenes verdi

Bildekort er spesialkort som ikke har noen spesiell verdi. Ellers er alle partallskort verd den påførte tallverdien, mens alle kort med oddetall er verd den påførte verdien i minus. Oppsummert i tabellen under:

KortVerdi
Ess-1
22
3-3
44
5-5
66
88
1010

Farge har ingenting å si.

Meningen med spillet


Alle kort som er i spill vil bli solgt på auksjon. Så er det rett og slett om å gjøre å kjøpe kort som gir poeng, og helst unngå kort som gir minuspoeng. Problemet er at når du legger inn bud, så vet du ikke alltid hva det egentlig er du byr på. Du kan risikere å kjøpe katta i sekken.

Slik spiller man


1. Utlegging av kort

Dersom dere kun er tre spillere, trekker dere ett kort fra bunken, og legger det ved siden av sekk-jokeren midt på bordet, med forsida ned.

Deretter skal alle spillerne i turrekkefølge velge ut ett av sine kort å legge ned, og den som har startspiller-jokeren begynner. Kortene man velger legges ned på bordet med forsida ned, i rekke utover fra sekk-jokeren. Det er veldig viktig at dere faktisk gjør dette i turrekkefølge, sånn at kortene kommer på riktig plass i rekka. Vi vil kalle alle kortene i rekka (unntatt jokeren) for en "sekk".

Annonse:

Figur 2. Her har vi lagt ned kort i et spill for 3 eller 4 spillere. Ved 5 spillere ville det vært enda et kort her2. Auksjon

Alle de fire (eller fem) kortene i sekken skal nå selges samlet på auksjon, men man vet ikke hva alle kortene egentlig er for noe. Man vet hva man selv la ned, men ikke hva de andre har lagt.

Snu nå det første kortet i sekken, dvs. det kortet som er nærmest jokeren. Ved tre spillere vil dette være et tilfeldig kort fra bunken, mens det for fire eller fem spillere vil være det kortet som startspilleren la ut.


Figur 3. Vi har snudd det første kortet. Det var en firer.Startspilleren kan nå legge inn et bud. Dvs. man byr på hvor mange av myntene sine man vil betale for å få alle kortene i sekken. Om man velger å by, må det være et bud på minst 1, men man kan by høyere. Men det er ikke lov å by mer enn man har av mynter. Om man ikke ønsker å by, kan man si pass.

Deretter må neste spiller by høyere enn forrige bud, eller si pass. Man kan gjerne by igjen og høyne et bud man selv har hatt tidligere, men sier man pass er man ute av den gjeldende auksjonen. Det fortsetter sånn rundt bordet helt til det bare er én igjen som ikke har sagt pass.

3. Passing

En spiller som sier pass skal ikke betale noe, men får derimot ta inn penger fra banken. Og jo seinere i auksjonen man passer, jo flere penger får man. Se tabell 4 til 6 under for detaljer.

PersonAntall penger man får
Første som passer2
Andre som passer4
Tabell 4. Ved 3 spillere

PersonAntall penger man får
Første som passer1
Andre som passer2
Tredje som passer4
Tabell 5. Ved 4 spillere

PersonAntall penger man får
Første som passer1
Andre som passer2
Tredje som passer3
Fjerde som passer4
Tabell 6. Ved 5 spillere

I tillegg er det sånn at hver gang noen passer, så snur man det neste kortet i sekken.


Figur 7. Når noen passer snur man det neste kortet. Her hadde noen lagt ned en knekt.4. Vinneren får kortene

Til slutt er det bare én igjen som ikke har sagt pass, og denne personen må betale budet sitt til banken.

Deretter skal alle kortene i sekken snus med forsida opp, og eventuelle bildekort i sekken skal fjernes:

  • Dersom det var to eller flere bildekort, så legges alle bildekortene vekk. De har ingen annen effekt.
  • Dersom det var én konge, men ingen flere bildekort, så fjernes kongen, og i tillegg det kortet i sekken med høyest verdi.
  • Dersom det var én knekt, men ingen flere bildekort, så fjernes knekten og i tillegg det kortet i sekken med lavest verdi. Husk at kortene med lavest verdi er femmere (-5), fulgt av treere (-3), ess (-1), toere (+2), osv.

Når bildekort og eventuelle andre kort er fjernet, så må vinneren av auksjonen ta inn alle kortene i sekken som er igjen (unntatt jokeren). Det gjelder også kort som gir minuspoeng. Personen skal legge kortene i en bunke på bordet foran seg med forsida ned.

I noen sjeldne tilfeller kan det hende at ingen av spillerne vil by i det hele tatt. Dersom det starter med at startspilleren sier pass, og de neste spillerne også gjør det, så får ikke den siste spilleren kortene gratis. Men vedkommende kan velge å kjøpe dem for én mynt.

Neste runde

Når den som vant auksjonen har tatt inn kortene, sender den som har startspiller-jokeren denne videre til spilleren til venstre. Det spilles så en ny runde, med utlegging av kort, auskjon osv.

Slutt


Etter ni auksjonsrunder er spillerne tomme for kort, og spillet er da ferdig. Nå er det på tide å telle opp poeng.

Poeng


Alle kort man har tatt inn gir poeng etter verdien. Husk at oddetallskort er negative. I tillegg er hver mynt man har ett poeng. Den med flest poeng vinner.

Andre spill

Et annet spill med en lignende auksjonsmekanikk er Bolighai.Et par kjappe spørsmål

Hvor morsomt er dette spillet?

                          
1=Veldig kjedelig, 3=Middels, 5=Veldig morsomt

Hvor komplisert er det?

                

Hvor lang tid tar det å spille én omgang?

                     

Hvor godt er reglene forklart?

                

Er spillet basert på flaks eller dyktighet?

                


Skriv kommentar til "Katta i sekken"

Navn:
Emne:

Melding:   


Vennligst skriv inn de tre første bokstavene i alafabetet i boksen under. (Nødvendig for å stoppe spam. Hvis du logger inn trenger du ikke å gjøre dette for å skrive innlegg.)


  Trykk på send-knappen for å legge til denne meldinga i diskusjonsforumet.Andre forslag


Bolighai
3-5 spillere
Kjøp og salg av eiendommer.
4

Dynamitten sprenger
2-9 spillere
Den som trekker et dynamittkort har tapt.
3.5

Nei, takk!
3-8 spillere
Trekk inn et negativt kort, eller betal en mynt.
4.8

Brev til kongen
2-4 spillere
Intrigespill om å levere brev til kongen først.
3.4

Kongens gull
3-8 spillere
Hvor langt inn i slottet tør du å gå?
4.5

Auksjon
3-4 spillere
Kjøp verdifulle kort på auksjon.
4

Annonse:
(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering Lik oss på Facebook App for Android
KortRegler.no er en del av Spillby.com
KortRegler.no   KortRegler.no
Takk for at du svarer i våre avstemminger. Svaret ditt vil lagres, og kan bli brukt i diverse statistikk og analyser. Legg merke til at dersom du ikke er logget inn, kan andre som bruker samme datamaskin se hva du har svart. Du kan slette svaret ditt ved å trykke "Vet ikke".