Slik spiller man om stikk på vanlig måte

Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer deg


Svar på innlegg

(Du er ikke logget inn, men kan allikevel skrive inn innlegg som gjest. Hvis du registrerer deg som bruker av forumet kan du få alle svar på dette innlegget tilsendt på e-post.)

Navn:
Emne:

Melding:   


Vennligst skriv inn de tre første bokstavene i alafabetet i boksen under. (Nødvendig for å stoppe spam. Hvis du logger inn trenger du ikke å gjøre dette for å skrive innlegg.)


  Trykk på send-knappen for å legge til denne meldinga i diskusjonsforumet.

Du svarer på følgende innlegg:

Slik spiller man om stikk på vanlig måte
I mange av reglene våre vil dere se at det står at man skal "spille om stikk på vanlig måte". Dette er en måte å spille på som er veldig vanlig i kortspill, og det ville tatt for mye plass å gjenta det samme i reglene for hvert eneste spill. Derfor forklarer vi det heller her på denne sida.

Hva er et stikk?

Et stikk er et sett med kort. Når det står i reglene at man spiller om stikk på vanlig måte, vil et stikk bestå av nøyaktig ett kort fra hver spiller. (Men det finnes også spill som bruker begrepet stikk på en annen måte).

Hovedregler


Den som begynner spiller ut et valgfritt kort fra si hånd. De andre spillerne må deretter (i rekkefølge, med klokka rundt bordet) spille ut ett kort hver. Og kortet må være i samme farge som kortet startspilleren la ut, men man kan legge den verdien man vil. Vi kaller denne fargen for startfargen.

Etter at alle har spilt ut ett kort hver, er det en som har spilt det høyeste kortet i startargen som vinner dette stikket. Vedkommende samler sammen alle de kortene som ble spilt (ett per spiller), og legger dem på bordet foran seg med forsida ned. Legg dem på en sånn måte at du kan se hvor mange stikk du har tatt.

Hvis man ikke har flere kort igjen i startfargen, kan man spille ut hvilket som helst kort. Men man kan da ikke vinne stikket. Dette kalles ofte for å sake et kort.

Den som vant stikket skal etterpå spille ut det første kortet i neste stikk.

Trumf

I noen spill er en av fargene trumf-farge. Hvis noen av spillerne har spilt en trumf, så er det den som har spilt den høyeste trumfen som vinner stikket. Men du må alltid spille ut startfargen hvis du kan, selv om du også har trumf på hånda. Hvis startspilleren for eksempel spiller ut ruter, og kløver er trumf, så er du også nødt til å spille ut en ruter selv om du også har mange kløver-kort på hånda. Trumf kan først spilles hvis du ikke har flere kort i den spilte fargen (dette kalles for å være renons).

Unntak

Det finnes også en god del spill der man spiller om stikk, men reglene er litt justerte i forhold til teksten over. I så fall er disse unntakene angitt i reglene for de enkelte spill.


(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering Lik oss på Facebook App for Android
KortRegler.no er en del av Spillby.com
KortRegler.no   KortRegler.no
Takk for at du svarer i våre avstemminger. Svaret ditt vil lagres, og kan bli brukt i diverse statistikk og analyser. Legg merke til at dersom du ikke er logget inn, kan andre som bruker samme datamaskin se hva du har svart. Du kan slette svaret ditt ved å trykke "Vet ikke".