Re: Møkkis

Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer degSvar på innlegg

(Du er ikke logget inn, men kan allikevel skrive inn innlegg som gjest. Hvis du registrerer deg som bruker av forumet kan du få alle svar på dette innlegget tilsendt på e-post.)

Navn:
Emne:

Melding:   


Vennligst skriv inn de tre første bokstavene i alafabetet i boksen under. (Nødvendig for å stoppe spam. Hvis du logger inn trenger du ikke å gjøre dette for å skrive innlegg.)


  Trykk på send-knappen for å legge til denne meldinga i diskusjonsforumet.

Du svarer på følgende innlegg:

Re: Møkkis
Møkkis er et avansert kortspill med mange regler. Kan spilles av minimum 3 spillere hvis alle kort skal være med. Kan spilles av 2 hvis noen kort fjernes. Hvis alle spillere skal starte med 7 kort på hånden, kan en ikke være flere enn 7 spillere. Men det er ingenting i veien for å være flere med. Det blir i såfall færre kort på hånden i begynnelsen. Er det færre spillere enn 8 i starten, blir det kort til gode når alle har fått sine 7 kort. Disse legges på bordet med bildesiden ned. Alle spillere trekker inn like mange kort som de har spilt ut. Når bunken på bordet er borte, spiller spillerne med de kortene de har.

I dette kortspillet er det ingen ære i å vinne. Det er mere ære i å være med lengst mulig uten å tape. Den som til slutt sitter alene igjen med kort på hånden har derimot tapt og tildeles den største vanære. Vedkommende har den lite smigrende tittelen «Møkkis» til en ny møkkis er kåret. En må for enhver pris unngå å bli møkkis i det siste spillet for dagen. For møkkisen blir hengende med til det spilles neste gang. På noen bussruter må en betale ekstra for møkkisen.

Møkkis spilles med alle kort i kortstokken. Også de tre jokerene. Jokeren kan brukes som hvilket som helst kort du vil. Jokeren har i de fleste tilfeller samme verdi som det eller de kortene det spilles sammen med. Unntakene er hvis en bruker jokeren som tier eller ess. Den har også spesielle regler sammen med en eller flere toere.

Laveste kort er treer. Deretter følger firere, femmere osv til konge. Høyeste kort er toer mens tiere og ess har egne funksjoner. Fargene har ingen betydning i dette spillet. Gjeldende møkkis har alle fordelene i spillet. Møkkisen stokker kortene, deler ut, og starter spillet. Møkkisen starter med akkurat det kortet han vil. Spilleren til venstre fortsetter så med kort av samme verdi, eller høyere. En kan spille ett kort eller flere i samme verdi. Spilles det flere enn ett, må det spilles minimum tre kort i samme verdi. Det kan altså ikke spilles to kort med samme verdi. Hvis en har f.eks to niere, kan en slenge med en joker som den tredje nieren. Det er selvfølgelig en dyr måte å bruke jokeren på, men det må vurderes ut i fra spillet ellers. Unntaket for forbudet mot å spille to kort med samme verdi er kort i verdiene toere, treere, firere og femmere. Har du par i andre verdier du har lyst til å spille, må du spille med en joker som tredje kort.

Annonse:
Alle må på sin tur spille samme verdi som det som ligger, eller en høyere verdi. Her kommer det mye taktikk inn. For kan ikke neste spiller legge på, må vedkommende trekke inn hele bunken på bordet. Det er anledning til å sjanse fra inntrekksbunken først. Neste spiller starter da med det kortet han vil. Ofte kan det lønne seg å ta inn bunken strategisk, men en skal tenke gjennom alle de lave kortene en kan bli bringende inne med. Ofte kan det være strategisk å stikke bort de kortene som ligger i bunken. For å stikke bort kort, er det bare tiere og ess som kan brukes. Er det øverste kortet fra tre til ni, må det stikkes ut med en tier. Er det et billedkort, kan det bare stikkes bort med ess. Ettersom både ti og ess er større enn fem, må det her også bruke en joker for å kvitte seg med to kort i verdien. Men for å stikke bort, kan en også bruke en joker alene. Her sier det seg selv hva verdien på jokeren er, ettersom tier bare kan brukes på kort under ti, og esset bare på kort over ti. Den som stikker bort bunken, skal også starte med å spille nytt kort.

Toeren er som kjent det høyeste kortet i spillet. Det betyr at en kan spille toeren uansett hva som ligger på bordet. Toeren kan spilles som en, to, tre, eller alle fire toere samtidig. Toerens verdi er jo under fem. Er det først spilt ut toere på bordet, bortfaller retten til å stikke bort. Skal du nå unngå å trekke inn bunken, må du bare fortsette med å spille toere. Bunken er nå beseglet, og noen må før eller senere trekke den inn. Det en må tenke på i spillets gang, er at verdien på bunken øker dramatisk hver gang det spilles en ny toer på toppen. Taktisk inntrekking av bunke må vurderes hele tiden. Hvis en ikke har noen toer, eller av taktiske grunner kan en også spille joker på toeren. Eller at en spiller toer og joker sammen. Jokeren har den evnen at den også overgår toeren når de ligger sammen. Er det spilt joker på toeren, må en nå fortsette med å spille jokere. Så da hjelper det ikke med toer på hånden. Det er bare å plukke inn.
Er det siste kortet under ti når det blir din tur, og du bare har ess på hånden, må du bare trekke bunken. Samme hvis siste kort er billedkort, og du bare har tier.
En kan selvfølgelig starte med hva en vil når bunken er tatt, eller stukket bort. Hvis det startes med tier eller ess, går ikke kortet bort. Nestemann må ta det inn eller spille toer. En kan ikke spille joker direkte på ess eller tier, men kan selvfølgelig fortsette med joker når minst en toer er spilt.

Det tar litt tid å lære alle disse reglene, men dette er et veldig morsomt spill der en sjelden eller aldri kommer opp i akkurat samme situasjon. Det går fint å bare svime seg gjennom spillet. Men en har betydelig bedre sjanser til å ikke tape hvis en lykkes med sine strategier.

Lykke til.


(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering Lik oss på Facebook App for Android
KortRegler.no er en del av Spillby.com
KortRegler.no   KortRegler.no
Takk for at du svarer i våre avstemminger. Svaret ditt vil lagres, og kan bli brukt i diverse statistikk og analyser. Legg merke til at dersom du ikke er logget inn, kan andre som bruker samme datamaskin se hva du har svart. Du kan slette svaret ditt ved å trykke "Vet ikke".