Spilleregler for Bønnebønder - KortRegler.no

Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer deg


Karakter:
2 stemmer

Bønnebønder

Bønnebønder er basert på det kommersielle kortspillet Bohnanza. Her skal dere bytte bønnefrø med de andre bøndene for å prøve å tjene mest mulig penger. Det mest spesielle med dette spillet er at dere ikke har lov til å sortere kortene deres!
Mer enn 30 minutt per omgang
Greit spill

Lagt inn av
Skriv utAntall spillere: 3-7
Antall kort: Dere trenger to kortstokker. Jokere kan også brukes om dere vil. Men viss dere bruker jokere, må det være med nøyaktig to jokere fra hver kortstokk. Stokk sammen alle kortene, og del ut fem kort til hver spiller. Resten legges i en bunke med forsida ned.
Kortenes verdi: Tallverdien på kortene har ingenting å si i dette spillet. Det som har noe å si er farge, og om kortet er et tallkort eller et bokstavkort. Tallkort er alle kort fra 2 til 10, mens bokstavkort er kortene J, Q, K og A.

Målet med spillet: I dette spillet er dere - som dere kanskje skjønner - bønder som skal dyrke bønner. Dere har to åkre hver, og i hver åker kan dere dyrke én type bønner. Og da vil dere gjerne ha flest mulig bønner av den typen dere har i åkeren. Etter hvert kan bønnene høstes og selges, og dere får betalt for dem. Jo flere bønner som er i åkeren, jo mer får dere betalt. Målet med spillet er å være den som har tjent flest penger til slutt.

Bønnene: Det er ni typer bønner i dette spillet. Typene er inndelt etter farge, og om det er tallkort eller bokstavkort.

Små sparebønner: 2 til 10
Store sparebønner: bildekort og ess

Små hjertebønner: 2 til 10
Store hjertebønner: bildekort og ess

Små kløvebønner: 2 til 10
Store kløvebønner: bildekort og ess

Små rutebønner: 2 til 10
Store rutebønner: bildekort og ess

Jokerbønner: Alle jokerne


Figur 1. Eksempel på to åkre. Denne spilleren har én åker med små kløvebønner, og én åker med store hjertebønner.Håndkort vs. bordkort: Alle kort du har på hånda er å regne som bønnefrø. Underveis i spillet kan kort legges ned i en åker på bordet. Når du gjør det er frøet planta, og du kan ikke ta det opp på hånda igjen. På bordet er kortene faste bønneplanter.

Det som er veldig viktig - og litt uvanlig - i dette spillet, er at du ikke har lov til å sortere håndkortene dine! De må alltid ligge i den rekkefølgen du fikk dem!

Slik spiller man:
Turen går rundt bordet med klokka på vanlig måte. Det hver spiller gjør på sin tur, er følgende:

1. Det første kortet du har på hånda (det du fikk først), du plante i en av de to åkrene dine. Legg det ned på bordet foran deg. Husk at det bare kan være én type bønner i hver åker. Så hvis du allerede har to åkre med andre bønnetyper på bordet, så må du selge en av åkrene for å få plass til den nye typen. Vi vil forklare salg av bønner litt seinere.

Annonse:
2. Det neste kortet du har på hånda, kan du velge om du vil plante. Så du må vurdere om det er lurt å legge det ned.


Figur 2. Eksempel på håndkort: Spilleren må plante sin ruter 8, og kan velge å plante spar konge. Maks to frø kan plantes3. Trekk de to øverste kortene i bunken, og legg dem med forsida opp midt på bordet. Begge disse kortene plantes i en åker. Men det må ikke være i din egen åker! Du kan velge å plante dem i dine egne åkre hvis du vil ha dem. Ellers kan du høre om noen av motspillerne vil ha dem istedenfor. Du kan ikke tvinge noen andre til å ta dem, men du kan gi dem bort til noen hvis de vil ha dem. Om ingen andre vil ha dem, så må du ta dem selv!

Det morsomme her er at dere også har lov til å bytte bort håndkort. Hvis du trekker attraktive bordkort, så vil sikkert de andre spillerne gjerne bytte kort for å få dem. Kanskje de til og med vil gi deg to eller tre av sine håndkort for å få ett av bordkortene. Alle kort på hånda og begge bordkortene kan byttes bort fritt, men alle bytter kan kun skje med den spilleren som har tur. Og så kommer det viktigste: Alle kort som byttes, plantes, altså legges i en åker. Ingen får lov til å ta noen kort opp på hånda! Men du kan velge selv hvilken rekkefølge du vil plante dem i. Legg merke til at det egentlig er kun frø dere bytter. Kort som er planta kan ikke byttes.

Når dere forhandler, så sier dere ikke hvilket kort dere vil bytte bort, men hvilken type bønne det er. F.eks. kan man si "jeg gir to små rutebønner viss jeg kan få ei stor kløvebønne".

4. Til slutt trekker du tre kort fra bunken, og legger dem bakerst på hånda di.

Salg av bønner: Du kan alltid velge å selge bønnene dine. Salg foregår på den måten at du velger ut en av åkrene dine, og så må du selge alle bønnene i den åkeren. Hvor mange penger du tjener på salget avhenger av antall bønner du selger, og hva slags type bønner det er:

Små bønner
1-2 kort: 0 penger
3-4 kort: 1 penge
5-6 kort: 2 penger
7 kort: 3 penger
8 eller flere kort: 4 penger


Store bønner
1 kort: 0 penger
2 kort: 1 penge
3 kort: 2 penger
4 kort: 3 penger
5 eller flere kort: 4 penger


Jokerbønner
1 kort: 0 penger
2 kort: 2 penger
3 kort: 3 penger
4 kort: 4 penger

Fjern de kortene du selger fra åkeren, og tell hvor mange penger du skal ha. Fra de kortene du fjerner tar du ut ett kort for hver penge. Dette er nå pengekort, og legges med forsida ned på bordet foran deg. Hvert pengekort er én penge. Resten av kortene kastes vekk med forsida opp i en sakehaug midt på bordet.

Hvis du f.eks. selger seks små sparebønner, så skal du ha 2 penger. Du tar da to av kortene og legger i pengebunken din, mens de fire andre kastes i sakehaugen.

Det er ett unntak fra regelen om at du alltid kan selge plantede bønner. Unntaket er at det ikke er lov å selge kun ett kort, dersom du har muligheten til å selge flere. Viss du f.eks. har en åker med ett kort, og en åker med fire kort, så kan du ikke selge kort fra den åkeren med bare ett kort. For du har muligheten til å selge mer enn ett kort fra den andre åkeren.

Slutt: Når bunken er tom, så stokkes alle kortene i sakehaugen for å danne en ny bunke. Når den nye bunken også er tom, så gjør dere det samme igjen. Men når bunken er tom for tredje gang, så er spillet over. Den aktive spilleren spiller ferdig sin tur, og så er det slutt.

Kåring av vinner: Den som har flest kort i sin pengebunke vinner. Eller dersom noen har like mange penger, så er det den av dem som har flest håndkort igjen som får beste plassering.


Warning: Use of undefined constant settInnFBLike - assumed 'settInnFBLike' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/brettimu/public_html/common/inc_forum8.php on line 2632
Annonse:


Et par kjappe spørsmål

Hvor morsomt er dette spillet?

                          
1=Veldig kjedelig, 3=Middels, 5=Veldig morsomt

Hvor komplisert er det?

                

Hvor lang tid tar det å spille én omgang?

                     

Hvor godt er reglene forklart?

                

Er spillet basert på flaks eller dyktighet?

                


Skriv kommentar til "Bønnebønder"

Navn:
Emne:

Melding:   


Vennligst skriv inn de tre første bokstavene i alafabetet i boksen under. (Nødvendig for å stoppe spam. Hvis du logger inn trenger du ikke å gjøre dette for å skrive innlegg.)


  Trykk på send-knappen for å legge til denne meldinga i diskusjonsforumet.Andre forslag


Pit
3-13 spillere
Real time børshandel med kort.
4.3

Bolighai
3-5 spillere
Kjøp og salg av eiendommer.
4

Secret Hitler
5-10 spillere
Kan du hindre Hitler i å bli valgt som kanseller?
4.5

Isflak
2-6 spillere
Bli med pingviner på fiskejakt.
3.9

Brev til kongen
2-4 spillere
Intrigespill om å levere brev til kongen først.
3.5

Kongens gull
3-8 spillere
Hvor langt inn i slottet tør du å gå?
4.3

Annonse:
(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering Lik oss på Facebook App for Android
KortRegler.no er en del av Spillby.com
KortRegler.no   KortRegler.no
Takk for at du svarer i våre avstemminger. Svaret ditt vil lagres, og kan bli brukt i diverse statistikk og analyser. Legg merke til at dersom du ikke er logget inn, kan andre som bruker samme datamaskin se hva du har svart. Du kan slette svaret ditt ved å trykke "Vet ikke".