Spilleregler for Opdøl Bridge - KortRegler.no

Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer deg


Karakter:
7 stemmer

Opdøl Bridge

"Opdøl Bridge" er utviklet av en kameratgjeng fra Sylte i Frei kommune på Nordmøre over en periode på 30 år. Spillet har mye til felles med Bondebridge (Selbuwhist), men det er noen interessante variasjoner.

Lagt inn av
Skriv utOriginal er 4-manns, men vi har også varianter med 5-manns, 6-manns, 3-manns, og noe vi kaller "Villmanns-Opdøl". I 4-manns deles det først ut 13 kort til hver. Ess er høyeste kort - 2 er lavest. Det gjelder å beregne hvor mange stikk man tror man klarer, og så å klare dette antall eksakt. Man vurderer kortene, før alle legger knyttneven på bordet. På signal viser alle samtidig som x ant. fingre det antall stikk en tror en vil ta. Disse tall noteres ned for hver deltaker. Klarer en antallet får en x + 10 poeng (melder en 1 får en 11 p, melder en 2 får en 12 p osv). Man kan selvsagt også melde 0, men da får en kun 5 poeng om man klarer det (ansees som passivt, og belønnes deretter). Utspiller bestemmer sorten, som må følges såfremt man har kort av denne sort. Hvis ikke kan det sakes kort av andre sorter. Man starter med 13 kort. Neste runde er det 12 kort, og samme prosedyre som over følges ift meldinger og spill, så 11, 10 osv helt ned til og med 1 kort. Fra og med andre deling (12 kort) og ned til 1 har man kort til overs etter utdeling. Øverste kort i denne bunken snus og virker som trumf. Trumf kan legges ut av den som har utspill, og kan ellers brukes kun dersom man selv ikke har den sort som først er lagt. Trumf slår alle andre kort. Høyeste trumf tar stikket dersom flere "trumfer" legges. Man må for hver runde klare eksakt det antall stikk en har meldt. Klarer en over eller under, blir en belønnet med "stryk" og null poeng. Summen av poeng over de 13 rundene for hver deltaker regnes ut, og gjelder som rankingkriterie deltakerne imellom. Deling av kort går på rundgang. Man trekker ut hvem som starter å dele kort før første runden.

I 5-manns starter man med 10 kort hver og trumf fra første runde. I 3-manns har vi valgt å starte med 13 kort, og med trumf fra første kort. I 6-manns starter vi med 8 kort hver og trumf fra første runde. Ellers er reglene som for 4-manns. "Villmanns-Opdøl" er en litt mere crazy variant, hvor to jokre trekkes inn i de ulike spill-typer (4-, 5-, 3- eller 6-manns). Jokrene kan brukes til allt, unntatt å bestemme sorten. Og i denne varianten melder en FØR en tar opp og ser på kortene sine !!! Regler for 2-manns-Opdøl og Lag-Opdøl er under utarbeidelse...

NB! Vi er en kameratgjeng fra Sylte i Frei kommune på Nordmøre som over en periode på snart 30 år har utviklet dette spillet. Alle resultater og rekorder er ajourført, og det arrangeres både VM og World Cup, FjellMesterskap etc med høy prestisjefaktor og ditto statistikker. Gjeldende rekord i 4-manns er forøvrig på 140 poeng ! Spillet er kanskje litt mindre flaks-betont (?) enn endel andre kortspill, og med erfaring blir man god. Vi spiller ihvertfall ikke noe annet !

Warning: Use of undefined constant settInnFBLike - assumed 'settInnFBLike' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/brettimu/public_html/common/inc_forum8.php on line 2632
Annonse:


Et par kjappe spørsmål

Hvor morsomt er dette spillet?

                          
1=Veldig kjedelig, 3=Middels, 5=Veldig morsomt

Hvor komplisert er det?

                

Hvor lang tid tar det å spille én omgang?

                     

Hvor godt er reglene forklart?

                

Er spillet basert på flaks eller dyktighet?

                


Skriv kommentar til "Opdøl Bridge"

Navn:
Emne:

Melding:   


Vennligst skriv inn de tre første bokstavene i alafabetet i boksen under. (Nødvendig for å stoppe spam. Hvis du logger inn trenger du ikke å gjøre dette for å skrive innlegg.)


  Trykk på send-knappen for å legge til denne meldinga i diskusjonsforumet.


Clara
17.12.2014
Skriv svar
Hvor mange?

Hei skal man bruke en eller to kortstokker i mattis?
TTjr
01.01.2007
Skriv svar
Opdøl bridge

Mine foreldre spilte et lignende spill i min barndom (på 50-tallet). De kalte det 10 bridge og de startet med 10 kort til hver og spilte ned til 1 kort og så opp til 10 igjen.
pål
30.11.2006
Skriv svar
Opdøl Bridge

Dette spillet MÃ… bare prøves !! Utrolig engasjerende for alle og enhver. Og har du/dere konkurranseinstinktet inne, så er det bare å samle venner / familie og sette igang.....Skikkelig gøy......
rune
28.11.2006
Skriv svar
Opdøl

Et genialt og meget engasjerende kortspill! Anbefales å prøve.
Marvin
28.11.2006
Skriv svar
Opdøl-bridge

Et spill som har overlevd i 30 år, og fortsatt er populært må bety at spillet har en viss kvalitet! Spillet har en fin mix av flaks og ferdighet. Den som taper vil som regel hevde at det er uflaks mens vinneren selvsagt påberoper seg at dette ene og alene skyldes dyktighet.


Vis alle kommentarene

Relaterte forumtråder

EmneStartet avSiste innlegg
Bridge Anja
22.04.2011
Marianne
20.02.2022
Marias ervan
24.10.2011
Geiris
21.02.2021
Regler i kortspillet Amerikaner Raymond
04.04.2004
osarntz
14.02.2021
Spille Online RoyalBow
30.01.2012
christian
08.02.2012
Rummy Bridge Nugglis
17.02.2007
Nugglis
17.02.2007

Andre forslag


Amerikaner
3-5 spillere
Spillet for skiftende lag.
4.6

Fem hundre
3-5 spillere
Individuelt stikkspill med meldinger og trumf.
4

Kluns
2-8 spillere
Ta nøyaktig så mange stikk som meldt.
4.3

Selbuvist (Bondebridge)
3-5 spillere
Ta nøyaktig så mange stikk som meldt.
4.6

Whist
4 spillere
Lagspill der man melder enten pass eller grand.
4.8

Solo-Whist
4 spillere
Individuelt Whist-spill.
3.5

Annonse:
(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering Lik oss på Facebook App for Android
KortRegler.no er en del av Spillby.com
KortRegler.no   KortRegler.no
Takk for at du svarer i våre avstemminger. Svaret ditt vil lagres, og kan bli brukt i diverse statistikk og analyser. Legg merke til at dersom du ikke er logget inn, kan andre som bruker samme datamaskin se hva du har svart. Du kan slette svaret ditt ved å trykke "Vet ikke".