5 øres olsen

Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer degForum forside - Etterlys kortspill

Tom
26.07.2010
Skriv svar
5 øres olsen

Noen som har hørt om dette kortspillet og kan reglene?

Det brukes 2 kortstokker, hvor det brukes kun 4(eller 5) fra den ene som er faste å legge midt på bordet..

Det legges penger på disse 4 kortene, så er det om og gjøre å vinne disse på en måte..

Om none kjenner til dette så vil jeg gjerne har reglene.

Tom
Marve
25.03.2011
Skriv svar
Re: 5 øres olsen

Dette er et artig (hasard-)spill uten for mye tenking, men som utfordrer korttidshukommelsen din. Man kan selvfølgelig velge å spille med tullepenger som tiører eller liknende, eller kronestykker eller tiere, alt etter som man ønsker å gjøre det mer spennende.

Kløver knekt, ruter dame, hjerter konge og spar ess tas ut fra én kortstokk og legges midt på bordet. Alle må legge samme verdi (ante) på hvert kort, f.eks. en krone hver. Det skal antes like mye foran hver runde.

En annen komplett kortstokk (52 kort) brukes til å dele ut alle kortene, like mange til hver. Det skal være én bunke med såkalt inntrekk, så hvis dere er fire spillere, skal det deles i fem like store bunker. Den som sitter til venstre for den som deler, bestemmer over denne inntrekksbunken. Hvis han ikke er fornøyd med kortene i den første bunken, legger han hele bunken ned og bytter med den andre. Kun spilleren til venstre for deleren kan gjøre dette. Delingen går rundt bordet med solen hver runde. Det er ikke lov til å kikke på kortene som er kastet hvis man først har bestemt å bytte. Det lønner seg å memorere kortene i bunken som kaster.

Samme spiller begynner spillet ved å legge det laveste kortet i en fritt valgt farge. (Ess teller kun som 14 i dette spillet.) La oss si at dette er hjerter 3. Spilleren sier høyt "Hjerter tre", og det er dermed fritt fram for spilleren som eventuelt har hjerter fire, til å legge dette kortet foran seg på bordet, og si "Hjerter fire". Slik går spillet videre til rekken eventuelt brytes (pga. kort som ligger i bunken som er kastet (eller ikke tatt i bruk)). Spilleren som hadde siste kort i spill før det sa stopp, må da velge en ny farge å spille ut, men alltid det laveste kortet vedkommende har i denne fargen. Hvis spillerens siste kort var hjerter, og han bare har hjerter på hånden, må utspillet gå til spilleren til venstre. Hvis en farge spilles helt til ess, er det spilleren som la esset som velger ny farge.

Annonse:
Det er om å gjøre å bli kvitt kortene sine fortest mulig. Hvis man får lagt ned på bordet noen av verdikortene som ligger midt på bordet, får man pengene som ligger på kortet. Hvis ikke verdikortet(-ene) blir lagt ut i en runde, blir pengene liggende til neste runde, slik at potten blir større.

Når førstemann har kvittet seg med alle sine kort, må de andre spillerne telle opp kortene de sitter igjen med på hånden, og betale vinneren av runden en på forhånd avtalt sum per kort (samme verdi som anten), f.eks. en krone per kort. Man kan dermed vinne penger på to måter: Få lagt ned ett eller flere av de fire verdikortene midt på bordet, eller bli først ferdig.

Tips: Hvis en annen spiller legger ut spar 6, og man selv sitter med spar 5, er det lurt å memorere dette, slik at man vet hva som er sikre "stoppkort". Dette vil gi deg en mulighet til å kontrollere spillet. Dette gir spilleren som bestemmer over inntrekksbunken en stor fordel hvis han velger å bytte bunke, og greier å huske kortene han kastet.

Hvis man råder over inntrekksbunken vurderer man gjerne om kortene er gode ut fra følgende kriterier: Enten er kortene forholdsvis lave (mellom 4 og 10) og/eller i serie, eller så har du ett eller flere av verdikortene midt på bordet. Man har selvfølgelig ingen garanti for at du får lagt noen av disse kortene.

Godt spell!

Andre forslag


Tomannswhist
2 spillere
Først spilles det om kort, deretter om stikk.
3.4

Kort-Monopol
2-6 spillere
Kjøp eiendommer og bli rik
3


Andre forumtråder

EmneStartet avSiste innlegg
Kortspill på nett Mads
29.05.2004
Tobias
26.08.2011
8 på 8 i olsen Gjest
31.07.2004
Christian
02.08.2004
Vri åtter/Olsen Â¤caos¤
21.12.2007
supermario
13.08.2010
Kortspill Reidun
07.02.2010
Reidun
07.02.2010
kortspill Dagfred
30.12.2010
Christian
31.12.2010

Annonse:
(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering Lik oss på Facebook App for Android
KortRegler.no er en del av Spillby.com
KortRegler.no   KortRegler.no
Takk for at du svarer i våre avstemminger. Svaret ditt vil lagres, og kan bli brukt i diverse statistikk og analyser. Legg merke til at dersom du ikke er logget inn, kan andre som bruker samme datamaskin se hva du har svart. Du kan slette svaret ditt ved å trykke "Vet ikke".