Spilleregler for Raudskjegg - KortRegler.no

Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer deg


Karakter:
27 stemmer

Raudskjegg

Raudskjegg (Rødskjegg) er et fullstendig nådeløst spill. Her er det ikke mye vennlighet og sportslighet mellom spillerne. Derimot sitter man og vokter nøye på hverandre, og hogger til med sjørøversabelen med en gang man ser at noen andre gjør en tabbe.
10-20 minutt per omgang
Greit spill

Lagt inn av
Skriv utAntall spillere

4-6

Antall kort

52 kort, ingen jokere. Alle spillerne skal ha seks kort hver. Men vent med å dele ut kortene til dere har lest gjennom alle reglene.

I dette spillet er det også veldig viktig at dere faktisk bytter på å dele ut. Det er alltid den som sitter til venstre for den som delte ut sist som skal dele ut til neste omgang.

Meningen med spillet

Alle starter med ti poeng, og det er om å gjøre å komme først til null. Man kvitter seg med poeng ved å melde og ta stikk. Samtidig gjelder det å unngå å gjøre tabber.

Slik spiller man


En omgang Raudskjegg består av følgende tre faser:

1. Udeling
2. Meldingsrunde
3. Spill om stikk

1. Utdeling


En av spillerne stokker kortene og deler ut seks kort til hver. Man deler ut ved å legge kortene på bordet foran de spillerne som skal ha dem, med forsida ned. Kortene som ble til overs settes i en bunke på bordet. Når utdelinga er ferdig, skal den som delte ut slå på bunken, og så ta opp sine egne kort på hånda. Først etterpå kan de andre spillerne ta opp sine kort.

2. Meldingsrunde


Man skal nå melde hvor mange stikk man skal prøve å ta, og den som sitter til venstre for den som delte ut begynner. Vedkommende må si enten et tall fra 1 til 6 eller pass. Neste spiller må by høyere eller si pass, og sånn fortsetter det rundt bordet helt til ingen vil by over. Den som meldte høyest kalles for "spillefører".

Dersom man melder seks stikk kan man velge å si Raudskjegg. Klarer du da å faktisk ta seks stikk uten tabber, vil du vinne spillet uansett hvor mange poeng du hadde fra før.

Det er imidlertid ikke lov å melde høyere enn det man har i bokførte poeng så langt i spillet. Første omgang har alle spillerne ti poeng, så det er i praksis ingen begrensing. Man har jo bare seks kort, og kan uansett ikke ta flere enn seks stikk. Men seinere i spillet blir begrensninga viktig. Om man f.eks. er nede på to poeng, så er det ikke lov å melde høyere enn to.

Annonse:
Det er omgiv hvis alle sier pass.

3. Spill om stikk


Spillefører begynner, og spiller ut første kort. Det spilles om stikk uten trumf på vanlig måte, med ett unntakk: Det er alltid spillefører som spiller ut første kort til hvert stikk, uavhengig av hvem som vant stikket.

Etter at tre stikk er spilt, skal spillefører spørre de andre: "Vil dere være med videre?" De som ikke vil være med videre, kan legge ned kortene sine og er ute av omgangen.

Det er imidlertid ikke lov å trekke seg dersom man er nede på bare ett poeng. Spillefører kan heller ikke trekke seg selv. Dersom spillefører glemmer å stille spørsmålet, får ingen trekke seg, men spillefører får straffepoeng som forklart nedenfor.

Kaptein Raudskjegg


Slutt

Omgangen er ferdig når alle seks stikk er spilt. Hele spillet er ferdig når en av spillerne har fått 0 poeng. Den som får 0 poeng må banke i bordet og erklere seg som vinner.

Poeng

En spillefører som har meldt og klart Raudskjegg, får like mange minuspoeng som vedkommende har i bokførte poeng. Dvs. at man ender på 0 poeng, og vil vinne dersom man ikke gjør noen tabber.

Ellers får alle ett minuspoeng per stikk man tar.

I tillegg får man +5 straffepoeng for hver gang man gjør en av følgende tabber:
  • Giver deler ut feil antall kort
  • Ta opp kortene sine før den som delte ut har tatt opp sine
  • Man melder flere stikk enn man har poeng
  • Spillefører glemmer å spørre om folk skal være med videre
  • Spillefører klarer ikke å ta minst så mange stikk som meldt
  • Om man tar null stikk - Men man unngår å få disse minuspoengene dersom man har trukket seg fra omgangen
  • En spiller får 0 poeng uten å banke i bordet

Den som oppdager at noen gjør en tabbe kan banke i bordet, og deretter forklare hvilken tabbe som ble gjort. Tabben blir så notert ned på poengskjemaet, men dere regner ikke ut straffepoengene før hele omgangen er ferdig.

Dersom man selv oppdager at man har gjort en tabbe, kan man banke i bordet og eventuelt rette opp tabben. Man unngår da å få strafepoeng. Dette gjelder ikke straffepoeng for null eller for få stikk.Et par kjappe spørsmål

Hvor morsomt er dette spillet?

                          
1=Veldig kjedelig, 3=Middels, 5=Veldig morsomt

Hvor komplisert er det?

                

Hvor lang tid tar det å spille én omgang?

                     

Hvor godt er reglene forklart?

                

Er spillet basert på flaks eller dyktighet?

                


Skriv kommentar til "Raudskjegg"

Navn:
Emne:

Melding:   


Vennligst skriv inn de tre første bokstavene i alafabetet i boksen under. (Nødvendig for å stoppe spam. Hvis du logger inn trenger du ikke å gjøre dette for å skrive innlegg.)


  Trykk på send-knappen for å legge til denne meldinga i diskusjonsforumet.


Lina
20.02.2023
Skriv svar
5 på

Dette spillet med navnet 5 på, har blitt spilt i slekta vår i mange, mange tiår. Det spilles med 5 kort hver på hånda, og alle starter med 15 poeng. Litt andre små-vrier er det også, men samme hovedregler. Spennende hvordan gamle spill har byttet navn og regler etterhvert.
Christian
30.03.2018
Skriv svar
Re: Rausjegg

Hei! Det må vel bli fem poeng. Å ta for få stikk er en tabbe, og tabber gir +5 poeng.
Ola
30.03.2018
Skriv svar
Rausjegg

Hvor mye går man "på" når man ikke tar 6 stikk ved meldt "Rausjegg"?

Relaterte forumtråder

EmneStartet avSiste innlegg
Raudskjegg birgit
13.03.2005
esten
22.07.2010

Andre forslag


Ole Olsens gård
4-24 spillere
Et spill om reaksjon, hukommelse og rare dyr.
4.4

Gris
3-8 spillere
Den siste som gjør tegnet blir GRIS.
3.8

Agurk
3-7 spillere
Den som tar siste stikk taper.
3.7

Leve lengst
4-6 spillere
Stikkspill der den som lever lengst vinner.
1

Hei knekt!
2-6 spillere
Den siste som roper "hei knekt!" får straff.
4.2

Femti
3-6 spillere
Spill om stikk uten å måtte tenke
2.6

Annonse:
(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering Lik oss på Facebook App for Android
KortRegler.no er en del av Spillby.com
KortRegler.no   KortRegler.no
Takk for at du svarer i våre avstemminger. Svaret ditt vil lagres, og kan bli brukt i diverse statistikk og analyser. Legg merke til at dersom du ikke er logget inn, kan andre som bruker samme datamaskin se hva du har svart. Du kan slette svaret ditt ved å trykke "Vet ikke".