Spilleregler for Samarbeidskabalen - KortRegler.no

Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer deg


Karakter:
7 stemmer

Samarbeidskabalen

Samarbeidskabalen er en kabal for flere spillere, der dere samarbeider om å løse den. Alle spillerne har håndkort, men kortene holdes motsatt vei, sånn at du kun ser baksida på dine egne kort. Du må altså spille i blinde! Men heldigvis kan de andre spillerne gi deg hint om hvilke kort du har.
10-20 minutt per omgang
Greit spill

Lagt inn av
Skriv ut


Annonse:


Antall spillere

2-5

Antall kort

Dere trenger to kortstokker.

Ta først ut alle damene (til sammen åtte kort) fra begge kortsokkene, og legg dem med forsida opp på den ene sida av bordet. Legg fire konger med forsida opp på den andre sida av bordet.

Resten av kongene og alle gjenværende kort fra sju og oppover legges vekk (ess teller som 1). De brukes ikke i spillet.

I tillegg til de bildekortene dere har lagt ut på bordet, sitter dere nå igjen med en bunke av kortene A, 2, 3, 4, 5 og 6. Stokk disse kortene sammen, og del ut kort til hver spiller etter tabellen under:

Antall spillereAntall kort
2-36 kort til hver
4-55 kort til hver
Tabell 1. Utdeling av kort

La de kortene som er delt ut foreløpig ligge på bordet med forsida ned foran spillerne. Det er ikke lov å se på kortene sine!

Resten av kortene settes i en bunke på bordet, med forsida ned.


. Figur 2. Startoppsett


Kortenes verdi

Man spiller bare med kortene A til 6. 6 er høyest og A er lavest.

Meningen med spillet

I dette spillet samarbeider dere om å legge en enkel kabal. Målet er å bygge fra ess til 6 i alle de fire fargene. Dvs. først må dere legge ut ess i en farge, og når dere har lagt ut ess kan dere legge en toer oppå essen, en treer oppå toeren, osv.

Kabalen går opp dersom dere klarer å få fire bunker i forskjellige farger på bordet, med 6 øverst i alle. Det kan kun lages ett bygg i hver farge.

Å klare dette er imidlertid ganske vanskelig, og det er sjelden kabalen går opp. Meninga er derfor at man teller opp poeng etter hvor langt man kom. Så kan man prøve å gjøre det bedre neste gang.

Slik spiller man

Dere kan nå ta opp kortene deres på hånda. Men viktig: Kortene skal holdes motsatt vei enn det som er vanlig i andre spill. Dvs. at du selv ikke skal se dine egne kort, men du skal se hvilke kort de andre har. Det er aldri lov å se på sine egne kort.


I Samarbeidskabalen skal man ikke se sine egne kort.Turen går rundt bordet med klokka på vanlig måte. Når det er din tur må du velge ett av følgende tre valg:
1. Du kan enten spille ut et kort
2. Eller du kan gi et hint
3. Eller du kan kaste vekk et kort

Det er ikke lov å si pass.

1. Spille ut kort
Ta ett av kortene du har på hånda, og legg det ned på bordet. Kortet må brukes til å bygge et av byggene. Dvs. at i starten av spillet kan man kun spille ut ess.

Men siden du bare ser baksida til dine egne kort, er det fort gjort å gjøre feil. Du spiller jo egentlig i blinde (men har kanskje fått noen hint om hvilke kort du har). Og hvis du gjør feil, blir kongen sur. Om du spiller et kort som ikke kan brukes til å bygge med, skal dere snu ett av kongekortene sånn at det ligger med forsida ned. Dersom alle kongekortene blir snudd har dere tapt. Kortet som ikke passet legges vekk i en kastehaug istedenfor.

Trekk et nytt kort fra bunken etterpå, og ta det på hånda uten å se på det.

Hver gang dere klarer å bygge en sekser får dere belønning: Om dere da har ei eller flere damer som ligger med forsida ned, kan dere snu opp til to av damene tilbake igjen med en gang. Om ingen damer ligger med forsida ned når dere legger en sekser, går dere glipp av denne belønninga.

Annonse:
2. Gi et hint
Du kan gi hint for å fortelle andre spillere om hva slags kort de har på hånda. Det finnes to typer hint du kan gi:
  • Du kan enten si hvor mange kort en person har av en bestemt farge. Pek samtidig på hvilke kort som har denne fargen.
  • Eller du kan si hvor mange kort en person har av en bestemt verdi. Pek samtidig på hvilke kort som har denne verdien.
Når du gir hint, må du alltid si alle kortene som har den fargen eller verdien du gir hint om. Om en spiller f.eks har både 3 og 4, så kan du ikke bare peke på treeren og si at det er en kløver. Du må i så fall si alle kortene som er kløver.

Du velger selv hvem av de andre du vil gi et hint til, men antall hint dere kan gi er begrensa: Hver gang dere gir et hint, må dere snu ei av damene sånn at hun ligger med forsida ned. Dersom alle damene ligger med forsida ned, er det ikke lov å gi flere hint. Men dere kan få snudd dem tilbake igjen ved å kaste vekk kort.

Den som får hint har lov til sortere kortene sine. Om han f.eks. får vite at han har tre toere, er det kanskje lettere å huske hvilke kort det er om de settes ved siden av hverandre.

3. Kaste vekk et kort
Ta ett kort du har på hånda, og legg det vekk i en kastehaug. Legg det med forsida opp, sånn at alle kan se det. Dersom det er ei eller flere damer som ligger med forsida ned, kan dere nå snu ei av dem tilbake, sånn at hun nå ligger med forsida opp. Kongene kan aldri snus tilbake.

Trekk et nytt kort fra bunken etterpå, og ta det på hånda uten å se på det.

Det er alltid lov å se på hvilke kort som er lagt i kastehaugen.

Slutt

Spillet kan slutte på tre måter:
  • Enten dersom dere klarer å bygge opp til seks i alle fire fargene. Dere har i så fall gjennomført kabalen helt perfekt, og fortjener en stor gratulasjon!
  • Eller dersom alle fire kongene blir snudd. Når det skjer er kongen så sur at dere ikke får lov å fortsette. Spillet er over, men dere kan telle opp poeng.
  • Eller dersom bunken går tom. Den som har tur spiller i så fall ferdig sin tur, også får alle sammen en siste tur hver (inkludert den personen som trakk det siste kortet). Deretter er spillet ferdig.


. Figur 3. Spillet er over dersom alle fire kongene blir snudd. I dette spillet klarte spillerne å oppnå 14 poeng


Poeng

Antall poeng er summen av de øverste kortene i hver av de fire bunkene. Høyest mulige poengsum blir derfor 24 poeng, men det er altså ganske vanskelig å klare så mye. Første gang dere spiller går det nok ikke så bra, men dere klarer kanskje flere poeng neste gang!

Snakking

Dere har ikke lov til å snakke strategi eller gi hverandre tips om hva man skal gjøre så lenge spillet pågår. Men du har lov til å spørre de andre hva de vet om kortene sine, og de har da lov til å svare.

Strategi

De fleste som spiller Samarbeidskabalen første gang, gjør den feilen at de gir for mange og for dårlige hint. Alle synes nemlig at å gi hint er det som er mest gøy, og derfor gir de hint selv om de burde ha gjort noe annet. Husk at antall hint dere kan gi er begrenset, og derfor må dere spare på hintene!

På din tur lønner det seg ofte å tenke på hva neste spiller vil gjøre. Vet neste spiller noe om kortene sine, og om hva han kan spille eller kaste? I så fall kan det være lurt å gi vedkommende et hint. Ellers lønner det seg stort sett å spille eller kaste kort, dersom du har fått hint nok til å kunne skjønne hva slags kort du har. Men du må være litt forsiktig: Å spille et kort som ikke passer kan være fatalt. Dere kan jo maks gjøre en sånn feil to ganger uten å tape! Det er også ille å kaste et kort som kunne blitt brukt. Siden dere har to kortsokker, er det egentlig bare halvparten av kortene dere trenger. Og den andre halvparten gjelder det egentlig å få kastet vekk. Men dere må passe på å ikke kaste vekk to like kort, for da kan dere aldri få ferdig kabalen.

Samarbeidskabalen som konkurransespill

Om dere ønsker litt konkurranse, går det an å være flere lag som konkurrerer. Hvert lag trenger i så fall to kortstokker og et eget bord. Lagene spiller samtidig, og det laget som klarer flest poeng vinner. For å få det helt rettferdig, går det an å ha en turneringsleder som ordner kortstokkene sånn at begge lag får kortene stokka på nøyaktig den samme måten.

Warning: Use of undefined constant settInnFBLike - assumed 'settInnFBLike' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/brettimu/public_html/common/inc_forum8.php on line 2632

Et par kjappe spørsmål

Hvor morsomt er dette spillet?

                          
1=Veldig kjedelig, 3=Middels, 5=Veldig morsomt

Hvor komplisert er det?

                

Hvor lang tid tar det å spille én omgang?

                     

Hvor godt er reglene forklart?

                

Er spillet basert på flaks eller dyktighet?

                


Skriv kommentar til "Samarbeidskabalen"

Navn:
Emne:

Melding:   


Vennligst skriv inn de tre første bokstavene i alafabetet i boksen under. (Nødvendig for å stoppe spam. Hvis du logger inn trenger du ikke å gjøre dette for å skrive innlegg.)


  Trykk på send-knappen for å legge til denne meldinga i diskusjonsforumet.Andre forslag


Secret Hitler
5-10 spillere
Kan du hindre Hitler i å bli valgt som kanseller?
4.5

Resistance
5-10 spillere
Hvem er de hemmelige spionene?
3.7

Mafia
8-33 spillere
Desperate landsbybeboere jakter på mafiamedlemmer.
4.5

Canasta
2-6 spillere
Samle på like kort sammen med en makker.
4.6

Bønnebønder
3-7 spillere
Bytt bønnefrø med de andre spillerne og bli rik.
3.5

Isflak
2-6 spillere
Bli med pingviner på fiskejakt.
3.9

Annonse:
(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering Lik oss på Facebook App for Android
KortRegler.no er en del av Spillby.com
KortRegler.no   KortRegler.no
Takk for at du svarer i våre avstemminger. Svaret ditt vil lagres, og kan bli brukt i diverse statistikk og analyser. Legg merke til at dersom du ikke er logget inn, kan andre som bruker samme datamaskin se hva du har svart. Du kan slette svaret ditt ved å trykke "Vet ikke".